Pressmeddelanden

November 2013

Alkohollagen måste omgående ses över

Åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen rörande City Gross försäljning av alkohol till svenska kunder påvisar vikten av att alkohollagen omgående ändras. En ny lagstiftning måste tydligt slå fast att det inte får förekomma mellanhänder vid privatimport. Annars kommer beslutet innebära att fler livsmedelskedjor och näthandlare börjar sälja alkohol, med ödesdigra konsekvenser för folkhälsan.

Oktober 2013

Delårsrapport januari – september 2013: Systembolagets försäljning ligger still

Systembolagets delårsrapport presenteras idag och visar på en marginell försäljningsökning på 0.8 procent vilket motsvarar 2,8 miljoner liter.  Den totala …

Systembolaget varnar Vinguiden – igen

Systembolaget varnar Vinguiden på grund av vilseledande marknadsföring och överväger även rättsliga åtgärder mot företaget.

Systembolagets VD arbetade i Kristianstadsbutiken – Årets butik

Igår arbetade Systembolagets VD Magdalena Gerger och delar av företagsledningen i Systembolagets butik i Kristianstad. Den ordinarie personalen i butiken var på utbildningsresa efter att ha utsetts till Årets Butik.

Julens alkoholfria nyheter

Inför julen erbjuder Systembolaget flera nya alkoholfria drycker. För första gången kommer nu en alkoholfri julöl. Efterfrågan på alkoholfritt fortsätter att öka.

Kerstin Wallentin ny kommunikationschef på Systembolaget

Kerstin Wallentin ny kommunikationschef på Systembolaget sedan 1 oktober.

Systembolagets försäljning januari – september: Marginellt ökad försäljningen och fortsatt starkt stöd

Systembolagets försäljning ökade med 2,3 procent under det tredje kvartalet i år vilket ger en ackumulerad ökning för årets första 9 månader på 0,5 procent. Alkoholfritt är den varugrupp som ökar mest med 6,9 procent. Stödet för Systembolagets ensamrätt är fortsatt högt och ligger på 71 procent under september.

September 2013

Förslag om tillsyn – först måste rättsläget klarläggas

Utredningen om tillsyn av marknadsföring och e-handel med alkoholdrycker m.m. (SOU 2013:50) slår fast att lagen behöver förtydligas gällande vad som är privatimport av alkohol respektive detaljhandel på nätet. Systembolaget anser att utredningen landar fel när det gäller förslagen om tillsyn eftersom lagen först måste förtydligas. Systembolaget efterlyser därmed i sitt remissvar en reglering liknande den som finns i Finland och Norge.

Systembolagets försök med hemleverans utökas

Systembolaget utökar försöket med hemleverans som planerat. I höst kommer både storstad och landsbygd att omfattas. Försöket påbörjades i begränsad skala i november …

Systembolagets försäljning sommaren 2013

Systembolagets försäljning ökade svagt under sommaren 2013 jämfört med samma period 2012, totalt var ökningen i volym 1,2 procent. Bland våra varugrupper ökade alkoholfritt mest, med 7,6 procent, medan starkvin stod för den största nedgången, med – 8,6 procent.

Augusti 2013

Delårsrapport januari – juni 2013: Systembolagets försäljning ligger still

Systembolagets delårsrapport som presenteras i dag visar att försäljningsvolymen under första halvåret 2013 uppgick till 222,6 miljoner liter, vilket är i samma nivå som …

Höstens alkoholfria nyheter

Den 1 september lanserar Systembolaget nya alkoholfria drycker. Intresset för alkoholfritt fortsätter att öka.

Juli 2013

Systembolaget säljstoppar Juliana Spumante Extra Dry

Systembolaget säljstoppar det italienska mousserande vinet Juliana Spumante Extra Dry (varunummer 7900). Det görs med anledning av att ett fåtal flaskor har …

Utredning belyser behovet av att alkohollagen förtydligas

I dag presenteras en statlig utredning om bland annat tillsyn av e-handel med alkohol. Utredningen bekräftar att lagen är otydlig. – Det är nu oerhört viktigt att regering och riksdag tydliggör vem som har rätt att sälja alkohol i Sverige och vem som inte har det, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger. Systembolaget har i egenskap av expert i utredningen lämnat ett så kallat särskilt yttrande.

Svag minskning i försäljningen – men fortsatt starkt stöd

Systembolagets försäljning minskade något under det andra kvartalet i år. Försäljningen minskade med 2,2 procent, omräknat i liter ren alkohol. Det innebär en minskning på 0,3 procent för första halvåret 2013. Även den totala alkoholkonsumtionen minskade under 2012 jämfört med 2011 enligt en nyligen publicerad rapport från SoRAD*. Stödet för Systembolagets ensamrätt är fortsatt högt och ligger på 71 procent under kvartalet.

Juni 2013

City Gross utmanar alkohollagen

City Gross startar nu försäljning av alkohol trots att Systembolaget har ensamrätt på försäljning av alkohol i Sverige. Systembolaget förväntar sig nu att lagen förtydligas. 

Drygt 2,5 miljoner kunder besöker Systembolaget under midsommarveckan

Dagen före midsommarafton kommer fler än 1,1 miljon kunder att besöka Systembolaget. Det är den dag på året med flest kunder i Systembolagets butiker.

Maj 2013

Vinbutiker på nätet hotar alkoholpolitiken

Förekomsten av så kallade nätvinbutiker ökar och därmed också alkoholförsäljning via internet till svenska privatpersoner. Detta sker trots att Systembolaget är den enda aktör som får bedriva detaljhandel med vin, sprit och starköl i Sverige. I dagarna bildades även en ”branschorganisation” för dessa nätvinhandlare.

Hemleverans utökas med beställningssortimentet

Systembolagets försök med hemleveranser av alkoholdrycker på ett antal orter i Sverige fortsätter och utökas från 13 maj till att även omfatta beställningssortimentet. …

April 2013

Systembolagets delårsrapport januari-mars 2013: Svag försäljningsökning och alkoholfritt fortsätter att öka

Systembolagets delårsrapport som presenteras i dag visar att försäljningsvolymen under årets första kvartal uppgick till 100 miljoner liter, en ökning med 2,3 procent …

Systembolagets årsstämma: Nöjda kunder och starkt stöd

Stödet för Systembolaget är starkt och kundnöjdheten ligger på en fortsatt hög nivå. Förbättrad rådgivning genom nya tjänster och försök med hemleverans är några …

Bäst på service – nu tackar vi kunderna!

Systembolaget har utsetts till bästa serviceföretag, i ServiceScore® 2013. Fredag 19 april firar vi detta, tillsammans med våra kunder, i landets alla butiker.

Första kvartalet 2013: Starkt stöd och svag försäljningsökning

Systembolagets försäljning ökade svagt under årets första kvartal. Totalt ökade försäljningen med 0,5 procent, omräknat i liter ren alkohol. Alkoholfritt fortsätter att öka kraftigt. Under det första kvartalet ökade försäljningen av alkoholfritt med 10,6 procent. Samtidigt minskar varugruppen cider och blanddrycker med 6,1 procent. I övriga varugrupper är förändringen marginell. Under perioden uppgick stödet bland allmänheten för Systembolagets ensamrätt till 73 procent, den högsta siffran någonsin.

Mars 2013

Bästa butikerna 2012: Arvidsjaur och Kristianstad

I Systembolagets tävling Årets Butik tävlar landets 421 butiker, i kategorierna större och mindre butik. Nu har vinnarna för 2012 utsetts: Kristianstad, i kategorin större butik, och Arvidsjaur, i kategorin mindre butik.

Februari 2013

Systembolagets styrelse på CSR-resa till Sydafrika

4-7 mars reser Systembolagets styrelse till Sydafrika, för dialogmöten med producenter, fackföreningar och intresseorganisationer med koppling till vinproduktion. Resan är …

Tio nya äppelmuster i mars

Systembolagets försäljning av alkoholfritt har ökat kraftigt de senaste åren. Under 2012 var ökningen över 30 procent – ett nytt rekord. Nu stärks Systembolagets …

Systembolagets bokslutskommuniké 2012

Systembolagets resultat för 2012 uppgick till 180 (233) MSEK. Arbetet med att fortsätta stärka och utveckla kundservicen gick vidare. Nya besöksrekord uppnåddes, både i …

Årets Butik: Arvidsjaur, Bengts-fors, Edsbyn, Bäckebol, Kristianstad och Oskarshamn i final

Av landets 421 butiker är nu tre i kategori större och tre i kategori mindre i final.

Januari 2013

Systembolaget varnar Vinguiden

Företaget Vinguiden gör sedan lång tid medvetna intrång på systembolaget.se och bryter mot Systembolagets användarvillkor. Systembolaget skickar nu ett varningsbrev innan rättsliga åtgärder vidtas.

Nu finns Systembolaget i alla kommuner

Torsdag 24 januari slår Systembolaget upp portarna i Knivsta, Sveriges nyaste kommun. Därmed finns Systembolaget i Sveriges samtliga kommuner. Sammanlagt finns då 421 butiker i landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder.

Systembolaget 2012: Besöksrekord både i butik och på webb

Stödet för Systembolagets ensamrätt fortsatte att öka under 2012, och har nått en ny toppnivå, 71 procent. Försäljningen ökade med 0,7 procent mätt i ren alkohol, jämfört med 2011. Försäljningen av alkoholfritt ökade med 31,8 procent. Samtidigt har antalet kundbesök ökat under året, till drygt 118 miljoner. Systembolaget.se har under året haft 21 miljoner besök och antalet kundbeställningar har ökat med 22 procent. Försäljningen inklusive moms uppgick till 31,3 miljarder kronor, en ökning med 2,8 procent.