Pressrum

Pressrum

09 nov 2021
Övrigt

Alkoholkartan – ett nytt verktyg för dig som är intresserad av alkohol i samhället

Systembolaget lanserar Alkoholkartan (https://www.alkoholkartan.se/).

Alkoholkartan är ett verktyg som du som journalist, forskare, beslutsfattare eller intresserad i frågan, kan använda om du lättare vill hitta och jämföra regional statistik som rör alkohol i samhället. 

Ett av Systembolagets uppdrag är att informera om alkoholens skadeverkningar. Genom att ta fram denna tjänst hoppas vi att fler tar till sig den fakta som finns kring alkoholens skadeverkningar och kostnader. 

Du hittar Alkoholkartan på https://www.alkoholkartan.se/

Källorna till statistiken i Alkoholkartan hämtas från Folkhälsomyndigheten indikatorlabb, CAN - Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, IQ och deras Alkoholindex samt från oss själva.

Har du frågor om själva statistiken, hänvisar vi dig direkt till de källor vi har hämtat respektive information från. Källorna är utmärkta på Alkoholkartan.

För mer information, kontakta Systembolagets presstjänst på tel. 070-245 00 47, eller e-post: press@systembolaget.se

Senaste nyheter

11 jan 2024
Alkoholforskning
Nytt blodprov som avslöjar patienters verkliga alkoholbruk och vad som händer med risken för hjärt-kärlsjukdomar när man minskar sitt drickande. Det är två av totalt 30 forskningsprojekt som nu får ta del av 10 miljoner kronor som Systembolagets Alkoholforskningsråd delar ut 2024.  
17 jan 2024
Systembolagets uppdrag
Klargörande från Systembolaget med anledning av rapportering i media kring det lokala och småskaliga sortimentet.