Pressrum

Pressrum

02 jun 2021
Övrigt

Systembolaget säljstoppar Sovjet Sparkling Wine från Belarus

Beslut om säljstopp av Sovjet Sparkling Wine (nr 81610) genomförs efter information om risk att Systembolagets uppförandekod inte följs. Beslutet gäller tillsvidare. 

Systembolaget har fått information om att delar av uppförandekoden inte följs hos producenten, ett så kallat incidentärende, som vi bedömer som kritiskt. På grund av det politiska läget i Belarus går det inte att utföra en revision på plats. Säljstoppet råder till dess att ärendet kan följas upp på plats.

Sovjet Sparkling Wine är en så kallad ordervara, alltså en vara som en svensk leverantör har köpt in och listat i det så kallade Beställningssortiment. Med det sagt så är leverantören av produkten ansvarig för att den är tillverkad i enlighet vår uppförandekod och andra eventuella sanktioner som EU beslutar om.

Systembolaget följer utvecklingen i Belarus samt EU:s och Sveriges politik gentemot Belarus som har sin grund i ett tydligt ställningstagande för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatlighet. 

För ytterligare information kontakta:

Anders Porelius, Enhetschef Press och Samhällsrelationer Systembolaget

Mobil: 0720-70 67 40, Direkt: 08-503 304 00, anders.porelius@systembolaget.se

Relaterade dokument

Senaste nyheter

11 jan 2024
Alkoholforskning
Nytt blodprov som avslöjar patienters verkliga alkoholbruk och vad som händer med risken för hjärt-kärlsjukdomar när man minskar sitt drickande. Det är två av totalt 30 forskningsprojekt som nu får ta del av 10 miljoner kronor som Systembolagets Alkoholforskningsråd delar ut 2024.  
17 jan 2024
Systembolagets uppdrag
Klargörande från Systembolaget med anledning av rapportering i media kring det lokala och småskaliga sortimentet.