Pressrum

Pressrum

02 jun 2021
Övrigt

Systembolaget säljstoppar Sovjet Sparkling Wine från Belarus

Beslut om säljstopp av Sovjet Sparkling Wine (nr 81610) genomförs efter information om risk att Systembolagets uppförandekod inte följs. Beslutet gäller tillsvidare. 

Systembolaget har fått information om att delar av uppförandekoden inte följs hos producenten, ett så kallat incidentärende, som vi bedömer som kritiskt. På grund av det politiska läget i Belarus går det inte att utföra en revision på plats. Säljstoppet råder till dess att ärendet kan följas upp på plats.

Sovjet Sparkling Wine är en så kallad ordervara, alltså en vara som en svensk leverantör har köpt in och listat i det så kallade Beställningssortiment. Med det sagt så är leverantören av produkten ansvarig för att den är tillverkad i enlighet vår uppförandekod och andra eventuella sanktioner som EU beslutar om.

Systembolaget följer utvecklingen i Belarus samt EU:s och Sveriges politik gentemot Belarus som har sin grund i ett tydligt ställningstagande för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatlighet. 

För ytterligare information kontakta:

Anders Porelius, Enhetschef Press och Samhällsrelationer Systembolaget

Mobil: 0720-70 67 40, Direkt: 08-503 304 00, anders.porelius@systembolaget.se

Relaterade dokument

Senaste nyheter

07 sep 2021
Övrigt
Eriksberg Hovmästarlager Alkoholfri (nr 1954-03) med bäst-före-datum 2022-03-08 och 2022-03-09 har levererats med en felaktig framsidesetikett, som anger en alkoholhalt på 5,4%. Innehållet i flaskan är alkoholfritt. Därför återkallar Systembolaget produkter med dessa datum i samråd med leverantören.
13 sep 2021
Butiker
Systembolaget utvecklar och testar nytt för att möta kundernas förändrade köpbeteenden och förväntningar.  

Undersökningar visar att många att kunder vill kunna handla smidigt och enkelt när de handlar en eller få varor, därför testar vi självutcheckningskassor i ett par butiker med start i september 2021.