Pressrum

Pressrum

14 apr 2011
Informationskampanjer

Systembolaget vill få föräldrar att tänka till

Idag, torsdag, börjar Systembolagets nya reklamfilm om antilangning att sändas. Med filmen vill man få vuxna att fundera över både hur man själv, men också tonåringen som ber sin förälder att köpa ut, egentligen tänker.

– Syftet med filmen är att väcka tanken kring frågan om att ge tonåringar alkohol, säger Fredrik Thor, chef Integrerad Kommunikation på Systembolaget. Ofta tror man att man gör sitt barn en tjänst när man förser dem med alkohol, men det är ju precis tvärtom.

Bland Sveriges 14-åringar uppger 15 procent att de får alkoholen från sina föräldrar och bland 18-åringarna anger 17 procent detta, enligt en undersökning gjort bland 15 400 ungdomar på Internet-communityn Bilddagboken.

– Många tänker att om de själva ger sina barn alkohol, vet de i alla fall vad de dricker. Men två av tre tonåringar ljuger för sina föräldrar om vad och hur mycket de dricker. Det enda föräldrarna kan vara säkra på är att det de ger till sina barn, är det allra minsta de kommer dricka, säger Fredrik Thor.

Reklamfilmen börjar sändas från den 14 april och tre veckor fram samt inför skolavslutningarna och midsommar (v. 21-22 samt 24-25). Filmen visas bland annat i TV3, TV4 och Kanal 5. I kampanjen ingår även bannerannonsering, bland annat på aftonbladet.se, svd.se, Facebook och MSN.

För idé bakom filmen står Forsman&Bodenfors. Produktionsbolag är Esteban.

Filmen finns tillgänglig för nedladdning på www.systembolaget.se/press samt
www.clipsource.se/p/systembolaget/

För mer information om tonåringar och alkohol, besök www.systembolagetkampanj.se/tonaringar/
 
För mer information, kontakta:
Fredrik Thor, chef Integrerad Kommunikation Systembolaget, tel 08-503 327 30, fredrik.thor@systembolaget.se
Rebecka Blomberg, pressekreterare Systembolaget, tel 08-503 304 58, press@systembolaget.se

Senaste nyheter

11 jan 2024
Alkoholforskning
Nytt blodprov som avslöjar patienters verkliga alkoholbruk och vad som händer med risken för hjärt-kärlsjukdomar när man minskar sitt drickande. Det är två av totalt 30 forskningsprojekt som nu får ta del av 10 miljoner kronor som Systembolagets Alkoholforskningsråd delar ut 2024.  
17 jan 2024
Systembolagets uppdrag
Klargörande från Systembolaget med anledning av rapportering i media kring det lokala och småskaliga sortimentet.