Pressrum

Pressrum

17 dec 2013
Dryckesauktioner

Stor dryckesauktion avslutar året

Systembolagets sista auktion för året med drycker som samlarobjekt var den åttonde i ordningen år 2013 och hade 788 utrop, flest hittills. Nära 90 procent av utropen såldes - till ett sammanlagt värde av ca 3,5 miljoner kronor. Antalet osålda poster var något högre än tidigare under hösten, men förväntat i förhållande till det stora antalet totala utrop.

- Överlag är priserna stabila och på en jämn nivå. Värderingarna är där de ska vara, Det intygar säsongens sammanfattande siffror som visar att nästan 95 procent av alla utrop har förmedlats mellan säljare och köpare. Det är spännande med all denna aktivitet och det visar också att det är balans i både utropen och kvalitet på objekten på dryckesauktionerna, säger Sören Nylund, värderingsansvarig för dryckesauktionerna.

På den sista auktionen blev budgivningen något mer intensiv, trots att slutpriserna ofta ligger runt estimerat, på just objekt från Bordeaux. Utmärkande var bland annat en låda om 6 flaskor Château Lafleur av årgång 2000 från Pomerol för 48 000 kronor och en enstaka Château Petrus 1990 för 18 000 kronor. Bland samlarobjekten från Bourgogne utmärkte sig tre flaskor Romanée Conti i nummerföljd från årgång 1990. Slutpriset blev 66 000 kronor per flaska.

Bland destillaten utmärkte sig en 25-årig Macallan destillerad på 1950-talet, i specialbuteljering för drottning Elizabeth II: s silverjubileum, för 23 000 kronor.

Systembolagets dryckesauktioner kommer nu att ha ett vinteruppehåll och kommer åter 2014 med nya auktioner med start i början av mars.

Aktuell information om dryckesauktionerna finns på www.systembolaget.se

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Sören Nylund, värderingsansvarig, Systembolaget: 08-503 303 97, soren.nylund@systembolaget.se

Relaterade dokument

Senaste nyheter

11 jan 2024
Alkoholforskning
Nytt blodprov som avslöjar patienters verkliga alkoholbruk och vad som händer med risken för hjärt-kärlsjukdomar när man minskar sitt drickande. Det är två av totalt 30 forskningsprojekt som nu får ta del av 10 miljoner kronor som Systembolagets Alkoholforskningsråd delar ut 2024.  
17 jan 2024
Systembolagets uppdrag
Klargörande från Systembolaget med anledning av rapportering i media kring det lokala och småskaliga sortimentet.