Pressrum

Pressrum

26 mar 2019
Hållbarhet

Dryckesbranschen samarbetar för att minska klimatpåverkan

Hittills har 40 av Systembolagets leverantörer gått med i Dryckesbranschens klimatinitiativ. Företagen börjar nu rapportera sina klimatavtryck i ett gemensamt verktyg. Genom att sätta mål på både företags- och branschnivå ska klimatpåverkan minskas.

I Dryckesbranschens klimatinitiativ samarbetar Sprit & Vinleverantörsföreningen SVL, Sveriges Bryggerier och Systembolaget för att mäta sina koldioxidavtryck och sätta upp individuella och gemensamma mål. Tillsammans vill parterna minska sin klimatpåverkan. Hittills har drygt 40 leverantörer anmält sig, vilket motsvarar över 70 procent av volymen i Systembolagets ordinarie sortiment.

- Det är glädjande att så många vill vara med från starten och arbeta med denna viktiga fråga. Klimatinitiativet är ett av våra största samverkansprojekt där en hel bransch går samman för att ta ansvar för klimatet. Att jobba tillsammans är en grundförutsättning för att lyckas med flera av de stora hållbarhetsutmaningar vi står inför, säger Sara Norell, chef för sortiment och inköp på Systembolaget.

Branschen har tillsammans upphandlat, utvecklat och anpassat ett gemensamt verktyg för att både stora och små aktörer ska kunna vara med. I det kan deltagarna inom kort börja rapportera sin klimatpåverkan.

- Vi är stolta över detta samarbete. Vi är konkurrenter inom samma bransch i ett avseende, men ur klimathänseende är vi kollegor som gemensamt åstadkommit detta, säger Anna-Karin Fondberg vd för Sveriges Bryggerier.

- Det här är en fantastisk möjlighet för alla deltagande företag att både dela erfarenheter med andra och vara med och bidra till ett bättre klimat utifrån sina olika förutsättningar och storlekar, säger Anna De Geer, vd Sprit- & Vinleverantörsföreningen SVL.

- Hösten 2019, när vi med verktygets hjälp kommer se branschens nuläge, kommer vi tillsammans att sätta gemensamma mål för initiativet, samt individuella mål för respektive företag, säger Sara Norell.

För ytterligare information kontakta:

Sara Norell, chef sortiment och inköp Systembolaget, tel. 08-503 325 60, sara.norell@systembolaget.se

Anna De Geer, VD Sprit & Vinleverantörsföreningen, SVL, tel. 0708-43 78 48, anna.degeer@svl.se

Anna-Karin Fondberg, VD Sveriges Bryggerier, tel. 070-518 01 02,

anna-karin.fondberg@sverigesbryggerier.se

Systembolagets pressjour, tel. 070-245 00 47, press@systembolaget.se

Senaste nyheter

11 jan 2024
Alkoholforskning
Nytt blodprov som avslöjar patienters verkliga alkoholbruk och vad som händer med risken för hjärt-kärlsjukdomar när man minskar sitt drickande. Det är två av totalt 30 forskningsprojekt som nu får ta del av 10 miljoner kronor som Systembolagets Alkoholforskningsråd delar ut 2024.  
17 jan 2024
Systembolagets uppdrag
Klargörande från Systembolaget med anledning av rapportering i media kring det lokala och småskaliga sortimentet.