Pressrum

Pressrum

18 dec 2019
Hållbarhet

Systembolaget flyger inrikes med bioflygbränsle

Systembolaget kommer framöver att flyga med bioflygbränsle vid inrikesresor. Bolaget kommer att avropa bioflygbränsle som omfattar 80 procent av bolagets flygresor inrikes i dagsläget, resterande 20 procent ska försvinna genom minskat flygande. Upphandlingen av bioflygbränsle har genomförts av Swedavia och även SOS Alarm och 2030-sekretariatet har bjudits in att göra avrop.

- Vi skruvar åt vår resepolicy ytterligare samt förenklar möjligheterna för digitala möten och dryckesprovningar. I vissa fall måste vi flyga och då vill vi göra det så hållbart som möjligt, vilket bioflygbränsle möjliggör, säger Lina Häckner, hållbarhetsutvecklare på Systembolaget.

Swedavia, som äger och driver tio flygplatser i Sverige, har under hösten genomfört en upphandling av avtal för leverans av bioflygbränsle under 2020. Det upphandlade bioflygbränslet framställs bland annat av använd frityrolja och minskar utsläppen av fossil koldioxid med upp till 85 procent jämfört med traditionellt flygbränsle.

För att fler företag och organisationer ska kunna minska koldioxidutsläppen från sina tjänsteflygresor och för att främja en storskalig produktion av bioflygbränsle har Swedavia bjudit in Systembolaget, SOS Alarm och 2030-sekretariatet att göra avrop av volym från det upphandlade avtalet. Systembolaget kommer att avropa bioflygbränsle som omfattar 80 procent av bolagets flygresor inrikes. 

För mer information kontakta:

Systembolagets pressjour, 070-245 00 47, press@systembolaget.se 

För frågor om upphandlingen och bioflygbränsle kontakta:

Swedavias pressjour,010-109 01 00, press@swedavia.se

Relaterade dokument

Senaste nyheter

11 jan 2024
Alkoholforskning
Nytt blodprov som avslöjar patienters verkliga alkoholbruk och vad som händer med risken för hjärt-kärlsjukdomar när man minskar sitt drickande. Det är två av totalt 30 forskningsprojekt som nu får ta del av 10 miljoner kronor som Systembolagets Alkoholforskningsråd delar ut 2024.  
17 jan 2024
Systembolagets uppdrag
Klargörande från Systembolaget med anledning av rapportering i media kring det lokala och småskaliga sortimentet.