Pressrum

Pressrum

11 mar 2020
Lokala pressmeddelanden

Norrbotten bäst på att köpa klimatsmarta förpackningar på Systembolaget

Norrbotten är det län i landet där kunderna i störst utsträckning handlar klimatsmarta förpackningar. Det visar försäljningsstatistik från Systembolaget.

I Norrbotten räknas 76 procent av de förpackningar på upp till 1 liter som säljs på Systembolaget som klimatsmarta. Med klimatsmart menas att något är mindre dåligt för klimatet än vad alternativen är.

Förpackningar står för en tredjedel av Systembolagets totala klimatpåverkan och glasflaskan (utan pant) är den som gör störst avtryck på klimatet. PET-flaskor, pappförpackningar, och burk har betydligt lägre klimatpåverkan än tunga glasflaskor.

Aluminiumburkar utgör störst del av det totala antalet klimatsmarta förpackningar i Norrbottens län - burkarna står för 70 procent. Tittar man enbart på vin, så är lättviktsflaskan i glas den mest populära bland de klimatsmarta förpackningarna, följt av pappförpackningen.

Systembolaget har satt som mål att minska avtrycket från förpackningar med 15 000 ton koldioxid till år 2023*.

– För att höja kunskapen om klimatsmarta förpackningar informerar vi våra kunder på flera olika sätt. Vi har också en nära dialog med våra dryckesleverantörer, för att kunna uppnå målet, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

De mest klimatsmarta förpackningarna är:

För vin 75 cl-1 liter:

  1. Pappförpackning
  2. PET-flaska

För öl:

  1. Returglasflaska
  2. Burk

Ovan under förutsättning att PET, returglas och burk pantas.

För mer information se bifogat faktablad.

* 15 000 ton CO2 motsvarar t.ex 1700 varv runt jorden med flyg

För ytterligare information kontakta:

Lennart Agén, presschef Systembolaget, tel 070-5641710, lennart.agen@systembolaget.se

Senaste nyheter

11 jan 2024
Alkoholforskning
Nytt blodprov som avslöjar patienters verkliga alkoholbruk och vad som händer med risken för hjärt-kärlsjukdomar när man minskar sitt drickande. Det är två av totalt 30 forskningsprojekt som nu får ta del av 10 miljoner kronor som Systembolagets Alkoholforskningsråd delar ut 2024.  
17 jan 2024
Systembolagets uppdrag
Klargörande från Systembolaget med anledning av rapportering i media kring det lokala och småskaliga sortimentet.