Pressrum

Pressrum

12 apr 2022
Övrigt

Systembolaget testar, en sommelier i fickan

Systembolaget testar nu Liknande vin, en ny digital funktion, baserad på Artificiell Intelligens, som föreslår viner som passar kundens smak. 

Liknande vin, finns som en ny funktion att testa i Systembolagets app. Funktionen använder sig av en Artificiell Intelligens modell för att ge kunden förslag på nya viner med en liknande smak som favoritvinet. När kunden angett ett vin vars smak de gillar och ber om förslag på liknande viner, så ges tips på andra viner med liknande smak och doftmönster. De produkter som föreslås är av samma storlek så att kund inte lockas att köpa mer än tänkt.

– Vi vet att många kunder tycker det är svårt att välja vin. Nu testar vi att nå ut med vår rådgivning på ett nytt sätt. Det ska bli spännande att se hur det tas emot av våra kunder, säger Frida Jarlbäck, affärsutvecklare på avdelningen Strategi och erbjudande, på Systembolaget.

Funktionen Liknande vin, är utvecklad med hjälp av Systembolagets dryckesexperter, utvärderad av deras kunniga butikspersonal och nu tillgänglig för kunder att prova på detta nya sätt att få dryckesrådgivning.

– Vi arbetar ständigt med att utveckla vår service till våra kunder. Så med funktionen Liknande vin, ökar vi kundernas tillgänglighet till våra medarbetares dryckesexpertis online. Lite som en sommelier i fickan, säger Frida Jarlbäck.

Systembolaget testar

I Systembolagets app finns förutom den vanliga informationen och funktioner, ett testlabb ”Systembolaget testar”. Där kan man hitta nya funktioner som är under utveckling. Förutom Liknande vin, kan app-besökare just nu också testa andra funktioner, såsom Måttfullt drickande och Din smakprofil för vin

– Detta är bara några initiativ i Systembolagets systematiska arbete med att utveckla vår service till kund, säger Frida Jarlbäck.

Bilder

  • Frida_Jarlback_beskuren.jpg
  • Frida Jarlbäck .jpg

Senaste nyheter

12 jan 2023
Övrigt
För att framtidssäkra hela Systembolaget genomförs en omorganisering på huvudkontoret under första kvartalet 2023. Förändringarna syftar framför allt till att öka fokus på arbetet med digitalisering, hållbarhet och folkhälsa och rör varken butikerna eller varudepåerna.
I samband med förändringarna uppstår en övertalighet på cirka 100 tjänster på huvudkontoret i Stockholm.
18 jan 2023
Systembolagets uppdrag
Langning av alkohol till ungdomar är fortfarande utbrett. Och det är vänner, syskon och föräldrar som tillhandahåller alkoholen. Men om dessa sa nej och avstod från att köpa ut alkohol så skulle nästan hälften av de unga, 45 procent, avstå från att skaffa alkohol.