Pressrum

Pressrum

12 apr 2022
Övrigt

Systembolaget testar, en sommelier i fickan

Systembolaget testar nu Liknande vin, en ny digital funktion, baserad på Artificiell Intelligens, som föreslår viner som passar kundens smak. 

Liknande vin, finns som en ny funktion att testa i Systembolagets app. Funktionen använder sig av en Artificiell Intelligens modell för att ge kunden förslag på nya viner med en liknande smak som favoritvinet. När kunden angett ett vin vars smak de gillar och ber om förslag på liknande viner, så ges tips på andra viner med liknande smak och doftmönster. De produkter som föreslås är av samma storlek så att kund inte lockas att köpa mer än tänkt.

– Vi vet att många kunder tycker det är svårt att välja vin. Nu testar vi att nå ut med vår rådgivning på ett nytt sätt. Det ska bli spännande att se hur det tas emot av våra kunder, säger Frida Jarlbäck, affärsutvecklare på avdelningen Strategi och erbjudande, på Systembolaget.

Funktionen Liknande vin, är utvecklad med hjälp av Systembolagets dryckesexperter, utvärderad av deras kunniga butikspersonal och nu tillgänglig för kunder att prova på detta nya sätt att få dryckesrådgivning.

– Vi arbetar ständigt med att utveckla vår service till våra kunder. Så med funktionen Liknande vin, ökar vi kundernas tillgänglighet till våra medarbetares dryckesexpertis online. Lite som en sommelier i fickan, säger Frida Jarlbäck.

Systembolaget testar

I Systembolagets app finns förutom den vanliga informationen och funktioner, ett testlabb ”Systembolaget testar”. Där kan man hitta nya funktioner som är under utveckling. Förutom Liknande vin, kan app-besökare just nu också testa andra funktioner, såsom Måttfullt drickande och Din smakprofil för vin

– Detta är bara några initiativ i Systembolagets systematiska arbete med att utveckla vår service till kund, säger Frida Jarlbäck.

Bilder

  • Frida_Jarlback_beskuren.jpg
  • Frida Jarlbäck .jpg

Senaste nyheter

11 jan 2024
Alkoholforskning
Nytt blodprov som avslöjar patienters verkliga alkoholbruk och vad som händer med risken för hjärt-kärlsjukdomar när man minskar sitt drickande. Det är två av totalt 30 forskningsprojekt som nu får ta del av 10 miljoner kronor som Systembolagets Alkoholforskningsråd delar ut 2024.  
17 jan 2024
Systembolagets uppdrag
Klargörande från Systembolaget med anledning av rapportering i media kring det lokala och småskaliga sortimentet.