Pressrum

Pressrum

11 jan 2024
Alkoholforskning

Systembolaget delar ut 10 miljoner kronor till alkoholforskning

Nytt blodprov som avslöjar patienters verkliga alkoholbruk och vad som händer med risken för hjärt-kärlsjukdomar när man minskar sitt drickande. Det är två av totalt 30 forskningsprojekt som nu får ta del av 10 miljoner kronor som Systembolagets Alkoholforskningsråd delar ut 2024.  

I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom.1 En hög konsumtion av alkohol ger en klart ökad risk för kranskärlssjukdom, hjärtmuskelsjukdomar, förmaksflimmer, alla typer av stroke och högt blodtryck. Även en oregelbunden högkonsumtion, måttlig eller låg konsumtion ger ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.2 

– Det finns avgörande områden inom alkoholforskning där vi ser betydande kunskapsbrister idag. Vår ambition är att minska kunskapsgapet och därmed bidra till en bättre folkhälsa med en säkrare och mer upplyst alkoholkonsumtion, säger Malin Sandquist, verksamhetsområdeschef Hållbarhet & Kommunikation på Systembolaget.  

Emanuel Fryk, läkare och alkoholforskare vid Göteborgs universitet, leder ett av forskningsprojekten. 

– Vi ska med ett blodprov undersöka några tusen personers regelbundna alkoholbruk och hur det påverkar deras hälsa i hjärta och kärl. Det har inte gjorts tidigare. Vi hoppas att vår forskning ska bidra till en bättre sjukvård och folkhälsa, säger Emanuel Fryk. 

Ett annat projekt leds av Sara Wallhed Finn, psykolog och alkoholforskare vid Karolinska institutet.  

– Vi vill undersöka om riskerna för hjärt- och kärlsjukdom förändras när människor minskar sin alkoholkonsumtion. Här saknas det kunskap, särskilt hur kvinnors hälsa påverkas. Vi vill bidra till bättre kunskap om värdet av att förändra sina alkoholvanor. Kunskap som kan bidra som underlag till rekommendationer inom hälso- och sjukvården samt att människor kan fatta informerade beslut om sina alkoholvanor, säger Sara Wallhed Finn. 

Här är hela listan med projekt som har beviljats forskningsanslag inför 2024: Beviljade ansökningar   

[1] https://www.hjart-lungfonden.se/sjukdomar/

[2] https://www.omsystembolaget.se/folkhalsa/kropp-och-halsa/alkohol-och-sjukdomar/

Bilder

  • Emanuel Fryk.jpg
  • ©Fond&Fond9877.jpg

Senaste nyheter

17 jan 2024
Systembolagets uppdrag
Klargörande från Systembolaget med anledning av rapportering i media kring det lokala och småskaliga sortimentet.