Undersökningen visar också att både föräldrar och tonåringar är överens om vem som har ansvaret: hela 99 procent av föräldrarna och nio av tio tonåringar tycker att det är förälderns roll att sätta tydliga gränser kring alkohol. Karolina Dahlbeck Nobel, ansvarig för folkhälsa på Systembolaget, säger:
“Föräldrar kan känna sig trygga i att tonåringar faktiskt förväntar sig att vuxna sätter gränser kring alkohol. Samtalet hemma spelar större roll än man kanske tror. Fyra av tio ungdomar säger själva att det är viktigt att prata om alkohol. Att visa omtanke och vara tydlig med vad man tycker är viktigt kring alkohol gör skillnad för unga – både på valborg och i längden.”
Undersökningen visar också att två av tre ungdomar tror att de skulle kunna dricka alkohol utan att deras föräldrar märker det – samtidigt som bara en tredjedel av föräldrarna tror att det är möjligt. Bland de ungdomar som har druckit uppger sju av tio att deras alkoholdebut skedde i samband med en fest eller högtid, såsom valborg.
Forskning visar att en tidig alkoholdebut kan öka risken för att utveckla skadliga alkoholvanor senare i livet. Ju senare alkoholdebuten sker, desto större är chansen att ungdomen får en mer balanserad och hälsosam relation till alkohol. Även om ungdomars alkoholkonsumtion har minskat över tid, har den nedåtgående trenden planat ut under de senaste åren. Karolina Dahlbeck Nobel ser ändå positiva tecken:
“Det är både positivt och uppmuntrande att en majoritet av ungdomarna inte tycker det är känsligt att prata om alkohol med sina föräldrar. Det visar att många unga faktiskt är öppna för samtal – bara vi vuxna tar initiativet. Att prata om alkohol behöver inte vara svårt, och det gör skillnad. Det handlar inte om att kontrollera, utan om att visa omtanke”.
Undersökningen är genomförd på uppdrag av Systembolaget genom webbenkäter i Norstats riksrepresentativa webbpanel. Totalt har 1 008 föräldrar till tonåringar i åldern 16–19 år samt 300 tonåringar i samma åldersgrupp deltagit. Undersökningen genomfördes mellan den 26 mars och 9 april 2025.
Sex sätt att få igång samtalet om alkohol med din tonåring
1. Börja med dig själv
Undvik att starta samtalet med anklagande ord som ”du måste” eller ”du är alltid”. Utgå istället från dina egna känslor – att säga ”jag känner” eller ”jag tänker” öppnar för en mer konstruktiv dialog.
2. Undvik förhörston
Ställ öppna frågor och låt samtalet få ta tid. En tonåring som känner sig lyssnad på är mer benägen att dela med sig.
3. Respektera bådas perspektiv
Visa att du förstår och tar ditt barns känslor på allvar, även om du inte håller med. Det skapar en mer jämlik och respektfull samtalston.
4. Sätt tydliga gränser
Att lyssna och sätta gränser går hand i hand. Var tydlig med vilka regler som gäller kring alkohol – det ger trygghet, inte kontroll.
5. Belöna ärlighet med lugn
Om du vill att ditt barn ska vara ärlig måste du visa att du klarar att höra sanningen. Reagerar du med ilska eller kritik riskerar samtalet att stängas ner.
6. Ta vara på vardagens samtalstillfällen
De bästa samtalen uppstår ofta spontant – i bilen, vid middagen eller när ni bara hänger hemma. Var närvarande i stunden och visa att du finns där, även när ämnet inte är laddat.
Så här skiljer sig ungdomarnas och föräldrarnas svar om alkoholvanor bland unga
Om Tonårsparlören
Med Tonårsparlören vill Systembolaget bidra till att underlätta tonårstiden för föräldrar och tonåringar och ytterst till att färre ungdomar börjar dricka alkohol i tidig ålder. Handboken skickas varje år hem till föräldrar med barn som fyller 14 år under året – i år närmare 122 000 hushåll. I Tonårsparlören finns fakta, argument och konkreta tips på hur man som förälder kan förhålla sig och agera för att hjälpa sin tonåring att fatta egna, kloka beslut. Tonårsparlören finns även att läsa på tonarsparloren.se där den också finns översatt till engelska.