Undersökningen visar att chefer i allmänhet och verkställande direktörer i synnerhet dricker mest. Vd:arna i undersökningen uppger en snittkonsumtion på 26 standardglas per månad, och nästan sex av tio intensivkonsumerar alkohol minst en gång i månaden. Yrkesgruppen ”Snickare, murare och anläggningsarbetare” ligger också högt med ett genomsnitt på drygt 24 glas per månad och närmare hälften intensivkonsumerar. Lägst konsumtion rapporterar personer som är verksamma inom vården och skolan.
Men trots den höga alkoholkonsumtionen är det inte cheferna som toppar listan över yrkesgrupper där flest har alkoholproblem.[1] Här är det i stället restaurangpersonal, gruppen ”revisorer, finansanalytiker och fondförvaltare m.fl.” och butikspersonal som ligger högst.
– Vi hoppas och tror att den här undersökningen bidrar med viktig kunskap som kan ligga till grund för riktade folkhälso- och arbetsplatsinsatser för att förebygga alkoholproblem i utsatta yrkesgrupper, säger Mats Ramstedt som genomfört undersökningen i samarbete med Isabella Gripe, forskare och utredare på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
Undersökningen är ett led i den folkhälsosatsning på temat alkohol och arbetsliv som Systembolaget gör och nu presenterar tillsammans med Ledarna, Sveriges chefsorganisation.
– Att arbeta medvetet och förebyggande på arbetsplatsen kan betyda mycket, och här har cheferna en central roll, säger Ann Carlsson Meyer, vd på Systembolaget. Vi uppskattar vårt samarbete med Ledarna, som har en stor erfarenhet och unik kunskap om chefers speciella utmaningar.
Andreas Miller, förbundsordförande i Ledarna som organiserar över 100 000 av landets chefer, menar att undersökningen ger viktiga insikter om alkoholvanor på arbetsmarknaden och då särskilt gällande chefer:
– Det är allvarligt om chefers drickande är ett sätt att koppla av från stress, säger han. Det visar på vikten av att verka för hållbara chefsuppdrag med tid för återhämtning och reflektion. Vi vet från våra studier att närmare en tredjedel av våra medlemmar inte tycker sig ha den tiden.
Undersökningen presenteras idag, den 10 september, vid ett seminarium på Systembolagets huvudkontor i Stockholm.
CAN-rapporten ”Yrke och alkohol – alkoholvanor i olika yrkesgrupper” bygger på data från totalt 8 192 yrkesverksamma personer som deltagit i den stora befolkningsundersökningen ”Vanor och konsekvenser” åren 2017 och 2021. Undersökningen är genomförd av Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN och senior forskningsspecialist vid Karolinska Institutet, och Isabella Gripe, forskare och utredare på CAN.
På omsystembolaget.se finns en intervju med forskarna och länk till CAN-rapporten i sin helhet. Här finns även andra artiklar i ämnet alkohol och arbetsliv. https://www.omsystembolaget.se/folkhalsa/arbetsliv-och-alkohol/
Bildtext 1: Ann Carlsson Meyer, vd på Systembolaget, och Andreas Miller, Ledarnas förbundsordförande, har ett gemensamt engagemang i frågor som rör alkohol och arbetsliv med ett särskilt fokus på chefer. Foto: Bosse Johansson
Bildtext 2: ”Enkelt uttryckt visar våra resultat att chefer konsumerar mest alkohol medan vårdpersonal dricker minst”, säger Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN. Foto: Tomas Enqvist, Progress Media Lab
[1] Alkoholproblem definieras i detta sammanhang som andel som uppfyller kriterierna för ”milt alkoholbrukssyndrom enligt DSM-5”. Alkoholbrukssyndrom är den term som ersatt de tidigare benämningarna missbruk och beroende.