Pressrum

Pressrum

22 nov 2018
Alkoholforskning

Alkoholforskare får stipendium

Idag utses mottagaren av årets Bertil Göransson-stipendium – ett stipendium för alkoholforskare. Det går i år till Pia Kvillemo som är medicine doktor, postdok, och verksam vid STAD - Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem. Priset finansieras av Systembolaget och delas ut vid SADs årsmöte. (Svenska föreningen för alkohol- och drogforskning.)

Pia Kvillemo blev medicine doktor vid Karolinska Institutet 2017. Idag studerar hon ungas riskbeteenden kopplade till alkohol och andra droger. Hon undersöker också effektiva alkohol- och drogförebyggande metoder, och effekter av webbaserade interventioner för unga med riskbeteenden. Studierna sker i nära samverkan med professionella som möter unga i sin yrkesutövning. Kunskaperna från forskningen kan användas praktisk i kliniskt och psykosocialt arbete för att utveckla det förebyggande arbetet.

Bertil Göransson-stipendiet är på 30 000 kronor. Mottagaren utses av professuren i klinisk alkoholforskning vid Lunds universitet, en forskartjänst som Systembolaget delfinansierar.

För mer information kontakta:

Pia Kvillemo, Bertil Göransson-stipendiat, 070-673 48 64, pia.kvillemo@sll.se

Systembolagets pressjour, 070-245 00 47, press@systembolaget.se

Senaste nyheter

11 jan 2024
Alkoholforskning
Nytt blodprov som avslöjar patienters verkliga alkoholbruk och vad som händer med risken för hjärt-kärlsjukdomar när man minskar sitt drickande. Det är två av totalt 30 forskningsprojekt som nu får ta del av 10 miljoner kronor som Systembolagets Alkoholforskningsråd delar ut 2024.  
17 jan 2024
Systembolagets uppdrag
Klargörande från Systembolaget med anledning av rapportering i media kring det lokala och småskaliga sortimentet.