Systembolagets Alkoholforskningsråd, som består av elva från Systembolaget fristående ledamöter, bidrar till att stärka alkoholforskningsfältet i Sverige genom att stödja alkoholspecifik forskning. Samhällsvetenskaplig och folkhälsovetenskaplig forskning prioriteras.
– Det känns väldigt roligt att fått detta anslag. Det här är ett samarbete mellan barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin. När jag flyttade hit förstod jag att BUP i Linköping har en lång erfarenhet av att arbeta med traumatiserade barn, säger Markus Heilig, professor vid Centrum för social och affektiv neurovetenskap (CSAN), vid Linköpings universitet.
Projektet ”Childhood trauma exposure as a risk factor for alcohol use disorder” tilldelas 300 000 kronor.
– Beroendeforskning visar på att trauma i barndomen är en viktig riskfaktor för alkoholberoendeutveckling. Här får vi möjlighet att följa upp barnen som bedömts på BUP, och studera de processer genom vilka tidiga livstrauman leder till ökad risk för alkoholproblem, avslutar Markus Heilig.
Totalt har 31 projekt beviljats stöd.
Systembolagets engagemang i alkoholforskning
I Systembolagets samhällsuppdrag ingår ett ansvar för att informera om alkoholens risker. Detta görs via informationsinsatser och stöd till alkoholforskning. Under 2016 arrangerades en alkoholforskningskonferens och fem öppna populärvetenskapliga kunskapsseminarier för att diskutera och sprida forskningsresultat. Fr.o.m. 2017 höjs Systembolagets årliga anslag från sju till tio miljoner kronor.
Systembolaget delfinansierar också en professur i klinisk alkoholforskning, som innehas av Hanne Tønnesen vid Lunds universitet, och delar ut ett resestipendium till unga lovande forskare samt delar ut ett kunskapspris till en forskare som genom sin forskning bidragit till samhällsnytta.
För mer information kontakta:
Björn Lundkvist, ansvarig alkoholforskning, Systembolaget, 0706-78 68 76, bjorn.lundkvist@systembolaget.se
Markus Heilig, professor vid CSAN, Linköpings universitet, 070-085 07 69