Pressrum

Pressrum

05 dec 2022
Lokala pressmeddelanden

Systembolaget testar självutcheckning i Uppsala

I dag börjar test av självutcheckning på Systembolaget Dragarbrunn i Uppsala. Det är ett led i Systembolagets arbete med att utveckla och testa nytt för att möta kundernas förändrade köpbeteenden och förväntningar. Undersökningar visar att många kunder vill kunna handla smidigt och enkelt när de köper en eller få varor. Detta är en fortsättning av de test som påbörjades i två butiker i Stockholm och Örebro under förra hösten.

Sedan september 2021 pågår test med självutcheckning i butikerna på Torsplan i Stockholm och Kungsgatan i Örebro. De har varit uppskattade av såväl kunder som medarbetare. I Uppsala kommer Systembolaget Dragarbrunn att ha åtta kassor i sin självutcheckning.

- I direkt anslutning till de ordinarie kassorna kan kunder välja kassan med självutcheckning. Där har vi medarbetare på plats för att säkerställa att Systembolagets försäljningsregler efterföljs. Det är viktigt för oss att kunderna alltid ska kunna lita på att vi säljer med ansvar - med omtanke om alla, säger Mia Jennlinger som är butikschef på Dragarbrunn.

Testet följs upp på flera sätt - så som exempelvis kundnöjdhet, yteffektivitet, medarbetarsäkerhet och svinn. För att följa upp att försäljningsregler kan säkerställas tar Systembolaget bland annat hjälp av ett externt undersökningsföretag för att göra extrainsatta ålderskontroller.

Inga beslut om eventuell ytterligare utrullning av självutcheckning är fattade. Det utökade testet pågår till och med maj 2023 och därefter fattas beslut om nästa steg.

För mer information, kontakta: 

Systembolagets presstjänst; telefon 08-503 302 95 eller mailapress@systembolaget.se. 

Bilder

  • självutcheckning.jpg

Senaste nyheter

11 jan 2024
Alkoholforskning
Nytt blodprov som avslöjar patienters verkliga alkoholbruk och vad som händer med risken för hjärt-kärlsjukdomar när man minskar sitt drickande. Det är två av totalt 30 forskningsprojekt som nu får ta del av 10 miljoner kronor som Systembolagets Alkoholforskningsråd delar ut 2024.  
17 jan 2024
Systembolagets uppdrag
Klargörande från Systembolaget med anledning av rapportering i media kring det lokala och småskaliga sortimentet.